Borůvkový dort

Skvělý bezlepkový piškotový dort se smetanovým jemným krémem a ovocem

Co budeme potřebovat na korpus:

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 150g třtinového cukru
  • 6 lžic horké vody
  • 10 lžic oleje
  • 150g mouky (80g pohankové, 70g rýžové)
  • 1 prášek do pečiva

Co budeme potřebovat na krém:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 tučný tvaroh (lze i mascarpone či pomazánkové máslo)
  • 400 zakysané smetany
  • 5 lžic cukru
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 1 hrnek borůvek (nebo vanička jahod) – lze i více, záleží jak moc ovocný/barevný dort chcete

Jak na to?

Zapneme troubu na 180°C. Do dvou misek si oddělíme bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli vyšleháme na pevný sníh. Do misky se žloutky přidáme cukr a šleháme. Až se nám vytvoří pěna (obsah se zvětší) přidáváme po lžících horkou vodu a zašleháváme. Stejně tak přidáme olej. Potom přimícháme mouku a kypřící prášek, na závěr jemně přimícháme sníh z bílků a nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28cm. Těsto ve formě mírně rozhrneme od středu ke krajům (aby dort neudělal velkou kopuli, ale vyskočil rovnoměrně), dáme do trouby a stáhneme ji na 150°C. Pečeme cca 35 minut. Vyzkoušíme špejlí, je-li dort pečený, vyndáme ho z trouby. Necháme pár minut vychladnout a potom vyndáme z formy.


Že je dort pečený poznáme také, že se odlepuje od formy


Než korpus vychladne, připravíme si krém. Nejprve rozmixujeme borůvky s cukrem (pokud chcete, nechte si nějaké borůvky na ozdobu), potom vyšleháme šlehačku do tuha a přimícháme ostatní ingredience (zakysanku, tvaroh, ztužovače a borůvky s cukrem). Pokud chcete dvoubarevný krém, zamíchejte borůvky pouze do jedné poloviny a druhou nechte bílou.

Krém obarvený borůvkami na spodní vrstvě dortu a bílý připravený na vršek


Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě poloviny (nejlépe se rozkrojí nití) a spodní díl naplníme polovinou náplně (např. tou obarvenou), potom přiklopíme vrchním dílem a celý dort omažeme zbytkem krému (např. tím bílým) Zdobení už je na Vás, nebo se inspirujte mými fotkami. Dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *