Kvásková bábovka s mákem

Co budeme potřebovat?

Pečete si svůj kváskový chléb, zkuste i kynutou bábovku, je trošku pracnější než ta s kvasnicovým kváskem, ale zdravější a moc dobrá.

  • 300g špaldové mouky (kdo chce bezlepkovou variantu doporučuji dát pohankovou, rýžovou a kukuřičnou mouku na třetiny)
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 ml oleje
  • 5 lžic horké vody
  • 200 ml mléka (já dávám rýžové mléko)
  • 180 g kvásku (je jedno jaký, jen ovlivní chuť bábovky)

Maková náplň:

  • 200 g máku
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce povidel
  • máte-li raději hodně sladké, přidejte cukr

Večer předem si nakrmte kvásek. Pro bábovku je lepší pšeničný než žitný, abychom snížili chlebovou chuť. Já mám kvásek bezlepkový, pokud máte žitný a nechcete si ho překrmovat pšenicí, odeberte si trochu do jiné nádoby a nakrmte ho cca 150 g mouky, ze které chcete péct bábovku. Nechte do rána růst na lince. Ráno si připravte makovou náplň. Svařte na mírném ohni mák s mlékem a doslaďte povidly nebo cukrem. Potom si oddělte bílky od žloutků, z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Žloutky smíchejte s cukrem a šlehejte do pěny, postupně přidávejte olej a horkou vodu. Potom přimíchejte mléko, mouku a předpřipravený kvásek. Na závěr opatrně přimíchejte sníh z bílků.

Do vymazané a vysypané formy (kokosem, nasekanými oříšky či strouhankou) dáme cca polovinu těsta, potom dáme všechnu makovou náplň a navrch zbytek těsta. Necháme na lince cca 3-4 hodiny růst. Pro urychlení můžete dát kynout celou formu do igelitového pytlíku. Když vidíme, že bábovka vyskočila – občas jsou vidět bublinky a narostl její obsah, dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme podle trouby cca 45 min – hodinu. Pokud bábovka rychle zlátne, můžeme ji z vrchu přikrýt alobalem.

TIP pro ty, kteří nemají rádi mák:

  • mák nahradit kakaem – do půlky naplníme bábovku bílým těstem a druhou půlku smícháme s kakaem a potom doplníme do bábovky.
  • mák nahradit čokoládou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *