Babiččina Cacarda (zelňačka)

Doba kysaného zelí v plném proudu, babička by určitě vařila Cacardu alespoň jednou za 14 dní, teda pokud by byly škvarky, jinak by se muselo zabít prasátko… „Babi, chybíš nám, tak si aspoň dáme Cacardu.

Trošku jsem si upravila babičky recept, myslím, že ona vařila i zelí ve zvláštním hrnci, ale taky měla vždy špinavého nádobí 🙂

Co budeme potřebovat:

4 vetší brambory

1 větší cibuli

sklenici kyselého zelí (pokud nemáte své, tak sáček)

lžíci sádla, škvarky

sůl, kmín

Oloupeme a nakrájíme brambory a dáme vařit do vody se solí a kmínem. Když jsou uvařené, přidáme kysané zelí (nesmí se dát k syrovým bramborám, to by se neuvařily) a chvíli vaříme (zelí je naložené od podzimu, tak už moc vařit nepotřebuje). Na pánvičce na sádle si dozlatova usmažíme cibulku, kterou dáme spolu se škvarky do polévky a ještě krátce povaříme. Dochutíme je-li potřeba a brambory můžeme rozmačkat šťouchadlem, to nám polévku zahustí a nemusíme používat jíšku (babička ji dávala).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *