Pečená zimní zelenina

Dnes, pár dní po Vánocích, konečně nastal čas opět odlehčit naši stravu. Dostali jsme chuť na naši oblíbenou pečenou zeleninu, dnes se mi obzvlášť povedla (nebo jestli se mi to jen zdálo po všech těch vánočních dobrotách), tak jsem se rozhodla Vás inspirovat.

Co jsem použila?

1 menší batát

2 cibule

3 střední brambory

1 velkou mrkev

kus dýně (ukrojila jsem měsíc v nejtlustší části cca 5cm)

3 menší červené řepy

6 stroužků česneku

sůl, koření, bylinky, olivový olej

Postup přípravy:

Zeleninu jsem očistila, batát, cibuli, dýni a česnek oloupala ( ostatní nechávám ve slupce) a rozkrájela na měsíčky či větší hranolky, stroužky česneku překrájela na půl a všechno v pekáči promíchala. Troubu jsem si zapnula na 200°C.

Zeleninu jsem posolila, posypala sušenou koriandrovou natí, medvědím česnekem a dobromyslem a zakapala olivovým olejem, opět promíchala, maličko podlila vodou (cca panák), přiklopila a dala do vyhřáté trouby chvíli propařit.

Po cca 20 min jsem sundala poklop a dala zeleninu pod gril než se opekla a úplně změkla. To je vše, můžete jíst samotnou nebo použít jako přílohu např. k rybě (hezky se Vám udělá v troubě se zeleninou).

Bylinky a koření můžete samozřejmě měnit podle Vaší chuti a také poměr zeleniny. Přeci jenom se kromě brambor a česneku jedná o přirozeně sladkou zeleninu, tak pokud na ni nejste zvyklí můžete si postupně přidávat. Vaše slezina bude určitě ráda 🙂

Dobrou chuť.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *