Kopřivový sirup

O jaru a kopřivách jsem psala ve článku Jaro je tu… Kopřivy už mám nasušené, tak jsem se rozhodla ještě pro sirup, tak tady je recept:

Kopřivový sirup

co budeme potřebovat:

3l zavírací sklenici

60-80 vršků kopřivy

4-6 bio citronů

3l vody

2 kg třtinového cukru (do sirupů se může dát až 1kg cukru na 1l vody – tak si klidně přidejte de chuti)

Natrhala jsem vršky kopřiv a dala je do 3l sklenice, tak aby byla plná, ale ne napěchovaná. Já kopřivy trhám na své zahradě, daleko od silnice, takže je vůbec nemyji (chcete-li, opláchněte je pod tekoucí studenou vodou) Uvaříme 3l vody a necháme ji trochu vychladnout. Mezitím si kartáčkem očistíme citrony, nakrájíme je na kolečka a hodíme na kopřivy. Potom zalijeme horkou vodou a necháme 24 hodin macerovat. Poté vše promícháme, scedíme přes sítko do hrnce a přidáme cukr. Mírně zahřejeme, aby se cukr rozpustil. POZOR ať se nepřevaří! A plníme do řádně vymytých láhví. Pro lepší trvanlivost otírám hrdlo i víčko hadříkem namočeným v jablečném octu.

Můj tip: Naplňte si sirup i do tvořítek na led a dejte zamrazit létě. V létě si připravíte skvělý originální osvěžující nápoj.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *