Ovocný pečený čaj

Období dozrávání ovoce je tady a pokud už nevíte, jak ho zpracovávat, tak pro vás mám inspiraci. Udělejte si domácí ovocný čaj, je to čaj a zákusek v jednom 🙂 Je to vhodné jak pro zpracování přebytečného ovoce, tak i jako sladkost. Můžete zpracovávat téměř jakékoliv ovoce a v zimě si připomenout chuť léta.

Co budeme potřebovat:

2kg ovoce (angrešt, rybíz, jablka, citrony, pomeranče, ananas, rakytník, ostružiny, borůvky, mango, hrušky,…)

1/4 až 1/2 kg třtinového cukru (v závislosti na druhu a kyselosti ovoce)

2 lžičky skořice

5 ks badyánu a hřebíčku

2 citrony

volitelně 1dcl rumu

Ovoce dáme do pekáče, vetší kusy rozkrájíme na kostičky – i oloupané citrony a zasypeme cukrem a kořením a důkladně promícháme. Pekáč s ovocem dáme do trouby předehřáté cca na 200°C a pečeme cca 30 min. Během pečení alespoň 2 x promícháme. Ihned po vyndání z trouby přidáme rum a plníme do skleniček, které ještě horké zavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Konzumace: do skleničky dáme 2 lžičky čaje, zalijeme vroucí vodou a pijeme jako čaj, již není nutné dochucovat. Na dně nás čeká slaďoučký kompot.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *