Naše děti je milují, hned po upečení půl plechu snědí 🙂 Takže doporučuji péci rovnou dvojitou dávku, tato je pouze na 3 plechy.
Co budeme potřebovat:
200g hladké mouky ( dělím na třetiny pohankovou, rýžovou a kukuřičnou)
15g kukuřičného škrobu (lépe se potom s těstem pracuje, ale pokud nemáte, není nutný)
50g kokosového cukru
50g panely (sušená třtinová šťáva) – lze nahradit kokosovým cukrem a máte-li rádi více sladké, tak třtinovým cukrem
90g vlašských ořechů
120g másla (ztuhlé – bude se Vám těsto lépe zpracovávat)
30g kokosového oleje
2 vanilkové cukry (pokud možno s pravou vanilkou – poznáte ho podle černých teček)
1 žloutek
špetka soli
Postup:
Rozsekáme si najemno vlašské ořechy, máslo si nakrájíme na kostičky a smícháme všechny ingredience (nejlépe rukama, máslo Vám teplem povolí a spojí se s ostatními surovinami) Potom těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice odpočinout (pokud nemáte čas, klidně vydrží v lednici i 3 dny). Když se rozhodneme rohlíčky péci, předehřejeme si troubu na 180°C a odkrojíme si kus těsta z lednice. Odebíráme si kousky těsta a tvarujeme rohlíčky, ideálně přibližně stejně veliké kvůli souměrnému pečení. Vzhledem k tomu, že se jedná o bezlepkové těsto, nejdou z něj dělat válečky, krájet a tvarovat jako lepkové. Ale má to výhodu v tom, že si úplně nemusíte dělat starost se vzhledem rohlíčků, protože se stejně roztečou :-), takže je nedávejte na pekáč hodně blízko k sobě. Rohlíčky pečeme cca 10 min a po vyndání z trouby je musíme nechat vystydnout na pekáči – musí ztuhnout. A nakonec záleží na Vás, jestli si rohlíčky posněžíte moučkovým cukrem 🙂