Čokoládová buchta z červené řepy – bezlepková, vegan

Pokud stejně jako já nemáte rádi „suché“ buchty a máte rádi čokoládu, je pro Vás tento dezert ideální řešení.

Ingredience

  • 2 lžíce namletých lněných semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 200ml vody
  • 150g kokosového oleje
  • 150g čokolády na vaření
  • Datlové pyré – 250g datlí a 250g vody
  • 200g mouky (já si melu doma, dávám ½ pohanku a ½ jáhly)
  • 50g strouhaného kokosu
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů (nebo 2 lžičky jedlé sody)
  • ½ lžičky soli
  • 250g řepy

 

 

Postup:

 

  1. Do vody si rozmícháme chia semínka a namleté lněné semínko a necháme nabobtnat.
  2. Mezitím si dáme na mírný oheň rozehřát kokosový olej a do něj čokoládu.
  3. Povaříme si datle s vodou a poté rozmixujeme na pyré. (Já používám větší hrnec, ve kterém vše pak smíchám)
  4. Smícháme si mokré suroviny – datlové pyré, hladce rozpuštěnou čokoládu s olejem a vodu se semínky.
  5. Vedle si smícháme suché suroviny – mouku, kokos, kypřící prášek a sůl a postupně vmícháváme do mokrých surovin.
  6. Na závěr přidáme očištěnou, omytou a najemno nastrouhanou řepu.
  7. Vzniklou hmotu vlijeme do menšího pekáčku nebo dortové formy vyložené papírem a uhladíme.
  8. Pečeme cca 30 min při 180°C

 

Buchta je vláčná a čokoládová, takže chutná i dětem, že je tam řepa jim říkat nemusíte, ať je neodradíte.

Dobrou chuť.

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *