Pokud stejně jako já nemáte rádi „suché“ buchty a máte rádi čokoládu, je pro Vás tento dezert ideální řešení.
Ingredience
- 2 lžíce namletých lněných semínek
- 2 lžíce chia semínek
- 200ml vody
- 150g kokosového oleje
- 150g čokolády na vaření
- Datlové pyré – 250g datlí a 250g vody
- 200g mouky (já si melu doma, dávám ½ pohanku a ½ jáhly)
- 50g strouhaného kokosu
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů (nebo 2 lžičky jedlé sody)
- ½ lžičky soli
- 250g řepy
Postup:
- Do vody si rozmícháme chia semínka a namleté lněné semínko a necháme nabobtnat.
- Mezitím si dáme na mírný oheň rozehřát kokosový olej a do něj čokoládu.
- Povaříme si datle s vodou a poté rozmixujeme na pyré. (Já používám větší hrnec, ve kterém vše pak smíchám)
- Smícháme si mokré suroviny – datlové pyré, hladce rozpuštěnou čokoládu s olejem a vodu se semínky.
- Vedle si smícháme suché suroviny – mouku, kokos, kypřící prášek a sůl a postupně vmícháváme do mokrých surovin.
- Na závěr přidáme očištěnou, omytou a najemno nastrouhanou řepu.
- Vzniklou hmotu vlijeme do menšího pekáčku nebo dortové formy vyložené papírem a uhladíme.
- Pečeme cca 30 min při 180°C
Buchta je vláčná a čokoládová, takže chutná i dětem, že je tam řepa jim říkat nemusíte, ať je neodradíte.
Dobrou chuť.
Ahoj, když vynechám čokoládu na vaření a přidám kakao, nezkazím tím něco? 😛
Ahoj Luci, nemám s tím zkušenost ale předpokládám, že bude buchta sušší. Pokud dáš jen kakao, dala bych cca o 100g více datlového pyré nebo řepy + sladidla ( cukr, nebo nějaký sirup).