Poslední, co mi zbývá ve sklípku, z loňské sklizně jsou brambory a řepa. Proto u nás nyní nastává období řepových polévek, řepovo-čokoládového koláče, řepových pickels, pečené řepy a tak. Znám mnoho lidí, kteří červenou řepu nemají rádi, pokud mezi ně patříte, pokusím se Vám, k ní ukázat cestu.
Přeci jenom je to jedna z nejdravější zeleniny, kromě vysokého obsahu cukru (až 10% své váhy), obsahuje např. vitamíny B a C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou a další.
Ale k čemu nám poslouží červená řepa prakticky?
- Zlepšuje činnost jater, ledvin, žlučníku i žaludku (proto je vhodná k rekonvalescenci např. po borelioze, mononukleóze, klíšťové encefalitidě, apod.)
- Regeneruje buněčná jádra a podporuje kvalitu a růst buněk
- Zvyšuje imunitu – působí preventivně proti nachlazení a chřipce (výborná jako pickels – nakvašená zelenina – kde je zvýšen vitamin C a díky mléčnému kvašení vzniká probiotikum)
- Řepa má v těle zásaditý účinek, což je vhodné u lidí, kteří konzumují hodně tučnou stravu a málo zeleniny a také při onemocnění dnou
- Působí na nervový systém – vyživuje nervy
- Reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu
- Díky obsahu minerálů a stopových prvků (např. hořčík, oxid křemičitý) má vliv na tvorbu chrupavek, hustotu kostí a vstřebávání vápníku do kostí
- Upravuje zažívání a vylučování – zlepšuje kvalitu stolice a působí močopudně
- Zlepšuje činnost srdce, zabraňuje ateroskleróze – kornatění tepen, snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a podporuje tvorbu červených krvinek
- Zajišťuje zvýšené prokrvení mozku, díky tomu zmírňuje nebo oddaluje projevy nemocí jako je skleróza či stařecká demence
- Čistí krev a má detoxikační vlastnosti, neutralizuje škodlivé látky v těle a podporuje jejich vylučování – a to hlavně z mozku a střev. Proto se uvádí, že je vhodná po léčbě rakoviny a i jako prevence proti karciomu jater a tlustého střeva.
- Odvádí z těla těžké kovy a likviduje volné radikály, čímž zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů – zmírňuje projevy stárnutí.
- V neposlední řadě působí antianemicky a antirevmaticky
Určitě jsem nenapsala úplně vše, ale možná je to dobrý začátek naučit se mít řepu rádi. V sekci recepty nabízím variantu sladkou i slanou.
Bohužel ani u řepy se nedá globalizovat, že je vhodná pro všechny. Proto zde nabízím pár věcí, na které si dát pozor.
A prakticky?
- Řepa snižuje krevní tlak, takže pozor pokud ho máte nízký, případně si ho snižujete léky – mohlo by dojít k dvojímu snížení, léky i řepou
- Ani s řepou se to nesmí přehánět – (zvláště potom pozor na syrovou odšťavenou řepu) – obsahuje šťavelan vápenatý a při nadměrné konzumaci může poškozovat játra a ledviny, zvláště pozor, máte-li problém s tvorbou ledvinových kamenů (šťavelan obsahují např. i rebarbora, brambory, fazole, šípek, špenát) a také po něm může natékat jícen – že jsme to přehnali s množstvím, poznáme pálením v ústech a krku
- Pozor na řepu při některých onemocněních, např. hemochromatóza a Wilsonova choroba – ale to dotyční určitě vědí
Zbarvení moči do červena? Zhruba 10% populace se moč po konzumaci řepy zbarví do červena, značí to nedostatek železa v krvi, nebo jeho špatné vstřebávání a tento problém řepa zároveň řeší.
Pár praktických rad na závěr:
- Jedna dávka odšťavené řepy by neměla přesáhnout 100 ml – lépe ji kombinovat s jinými zeleninami (příp. osladit medem)
- Lépe stravitelná pro většinu lidí je vařená řepa – pro lepší loupání ji ještě horkou ponořte do studené vody
- Máte-li svou nebo bio řepu využívejte i listy – do salátu, jako špenát, do polévek