Zeleninová polévka s červenou řepou

Moje oblíbená polévka, má nespočet variant podle aktuálního stavu zeleniny v lednici, vůbec se nebojte improvizovat. Podle velikosti si přizpůsobte množství, píši tak, jak jsem to měla doma já.

 

Ingredience

 

  • 2 velké lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo sezamového oleje
  • 2 malé cibule (nebo 1 větší)
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • Po ½ lžičce mletého kmínu, kardamomu a sušeného zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 3 střední řepy
  • 4 brambůrky (nebo 2 větší)
  • 2 malé mrkve
  • 1 petržel
  • Cca 3 cm tlusté kolečko celeru
  • 1 litr horké vody
  • 1-2 lžíce umeocta

 

 

Na ozdobení – např. dýňová a sezamová semínka nasucho opražená na pánvi a sušená řasa Nori (petrželka)

Postup:

 

  1. vše si očistíme a oloupeme (v případě, že nemáme bio) a nakrájíme na kostičky (klidně patvary – budeme mixovat)
  2. na ghí si orestujeme cibulku, přidáme koření a následně všechnu zeleninu
  3. chvíli restujeme a poté přidáme horkou vodu, vaříme cca 15 min
  4. potom rozmixujeme a dle chuti doladíme umeoctem (ten se již nepřevařuje), solí, pepřem, čerstvou zázvorovou šťávou (pro štiplavější chuť) atp.
  5. nakonec ozdobíme a servírujeme

Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *