Moje oblíbená polévka, má nespočet variant podle aktuálního stavu zeleniny v lednici, vůbec se nebojte improvizovat. Podle velikosti si přizpůsobte množství, píši tak, jak jsem to měla doma já.
Ingredience
- 2 velké lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo sezamového oleje
- 2 malé cibule (nebo 1 větší)
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- Po ½ lžičce mletého kmínu, kardamomu a sušeného zázvoru
- 1 lžička soli
- 3 střední řepy
- 4 brambůrky (nebo 2 větší)
- 2 malé mrkve
- 1 petržel
- Cca 3 cm tlusté kolečko celeru
- 1 litr horké vody
- 1-2 lžíce umeocta
Na ozdobení – např. dýňová a sezamová semínka nasucho opražená na pánvi a sušená řasa Nori (petrželka)
Postup:
- vše si očistíme a oloupeme (v případě, že nemáme bio) a nakrájíme na kostičky (klidně patvary – budeme mixovat)
- na ghí si orestujeme cibulku, přidáme koření a následně všechnu zeleninu
- chvíli restujeme a poté přidáme horkou vodu, vaříme cca 15 min
- potom rozmixujeme a dle chuti doladíme umeoctem (ten se již nepřevařuje), solí, pepřem, čerstvou zázvorovou šťávou (pro štiplavější chuť) atp.
- nakonec ozdobíme a servírujeme
Dobrou chuť.