Mrkvový bezlepkový dort s makovou polevou z kešu

Velmi lahodný dort.

Dort / ingredience

 

  • 3 vejce
  • 1 a půl hrnku třtinového cukru (nebo datlové pyré – 250g datlí a 190g vody povařit a rozmixovat a k tomu půl hrnku třtinového cukru)
  • 1 a půl hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky – já si melu doma 1 hrnek pohanky,  ¼ rýži a ¼ jáhly
  • 2 rovné lžičky jedlé sody a 2 rovné lžičky kypřicího prášku z vinného kamene (nebo bez fosfátů)
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku (nemusí být)
  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

 

 

Postup:

 

Nejprve našleháme vejce s cukrem (datlovým pyré), potom přidáme olej, suché suroviny a nakonec přidáme mrkev a ořechy. Vše promícháme a vylijeme do dortové formy, kterou jsme si předem vymazali a vysypali namletými ořechy. Pečeme cca hodinu na 175°C.

 

Poleva / ingredience

 

  • 200 g kešu ořechů (které si předem alespoň na 2 hodiny namočíme)
  • 200g vody nebo rostlinného mléka
  • 50g máku
  • 4PL rýžového sirupu
  • Šťáva z 1 citronu

Scedíme si kešu, máčecí vodu vylijeme a potom vše dohromady rozmixujeme ve výkonném mixéru na hladký krém.

Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *