Velmi lahodný dort.
Dort / ingredience
- 3 vejce
- 1 a půl hrnku třtinového cukru (nebo datlové pyré – 250g datlí a 190g vody povařit a rozmixovat a k tomu půl hrnku třtinového cukru)
- 1 a půl hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky – já si melu doma 1 hrnek pohanky, ¼ rýži a ¼ jáhly
- 2 rovné lžičky jedlé sody a 2 rovné lžičky kypřicího prášku z vinného kamene (nebo bez fosfátů)
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku (nemusí být)
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
Postup:
Nejprve našleháme vejce s cukrem (datlovým pyré), potom přidáme olej, suché suroviny a nakonec přidáme mrkev a ořechy. Vše promícháme a vylijeme do dortové formy, kterou jsme si předem vymazali a vysypali namletými ořechy. Pečeme cca hodinu na 175°C.
Poleva / ingredience
- 200 g kešu ořechů (které si předem alespoň na 2 hodiny namočíme)
- 200g vody nebo rostlinného mléka
- 50g máku
- 4PL rýžového sirupu
- Šťáva z 1 citronu
Scedíme si kešu, máčecí vodu vylijeme a potom vše dohromady rozmixujeme ve výkonném mixéru na hladký krém.
Dobrou chuť.